Kategóriák




Mutasd az összes cikket...

A bútor

Cégünk által forgalmazott termék, a bútor, melyről az alábbi rövid történeti és technológiai ízelítő mutatja, hogy bútoraink a bútorpiac igényes, minőségi képviselői.

BÚTOR

A bútor olyan berendezési tárgy, melyet elsősorban beltérben alkalmazunk, szinte egyidős az emberiség történelmével, a fejlettebb civilizációk megjelenése óta szolgálja az embert, mint funkcionális vagy kényelmi darab.

A bútor, alapanyaga elsősorban még mai is a fa, melynek feldolgozásakor, a gyártási technológiától függően, különböző tulajdonságú termékek készülnek.

A farönkök hagyományos felszabdalásával előállított fűrészáruból készülnek a tömör fa bútorok.

Ma az egyik legelterjedtebb alapanyag, az apró forgácsokból készített, különféle szerkezeti felépítésű és felületkikészítésű faforgácslap.

A bútorok készítéséhez használható alapanyagok két nagy csoportra oszthatók:

1. Fa fűrészárukból készített laptermékek, bútor, ülőgarnitúra:

  • léc- és lemezelt anyagok,
  • lécbetétes bútorlapok,
  • rétegelt falemezek,
  • táblásított lapok.

2. Faforgácsból gyártott lapanyagok:

  • natúr faforgácslapok,
  • különböző bevonatú faforgácslapok,
  • laminált bevonatú faforgácslapok,
  • MDF- és HDF lapok,
  • farost lemezek.

 

A valódi fából készült bútorok szépsége azonban nem téveszthető össze a legjobb utánzattal sem.

A tömör faanyagokat általában három rétegben ragasztják össze, hogy szilárdabbak legyenek. Ezek a táblásított lapok fenyőfélékből - luc-, borovi-, és vörösfenyőt - és lombos fákból készülnek.

A nemes és anyagukat tekintve kemény lombos fák, mint a tölgy-, bükk-, kőris-, juhar-, akác-, cseresznye-, éger, a nehezebb bútor vagy ülőgarnitúra alapanyagai. A nemes faanyag igényes és tartós, bútorgyártásra kiválóan alkalmasak, jól ragaszthatók, felületkezelhetők, színviláguk és erezetük változatos. Ezért a tömör fa bútor készítésénél a nemes fa alapanyag a használatos.

A Nemesfa webáruházban forgalmazott bútorok valódi, tömör és nemes fa alapanyagúak, ezért magas minőségűek és időtállóak.

 

ÜLŐ BÚTOR, ÜLŐGARNITÚRA

Az ülőbútort, az ókori egyiptomiban találták fel, emellett a használati tárgyak, bútor, bútorok teljes skáláját is megalkották.

Az ülőbútorok közül sokféle típust használtak. A legnépszerűbb az ülőke volt, de az összecsukható zsámolyt is ismerték. A támlás és karfás széket a rangok megkülönböztetésére használták.

Az alapbútorokat a görögök fejlesztették tovább, ekkor jöttek létre a klasszikus formák.

 

A fűrészmalmot 1320 körül találták fel, akkortól vált lehetővé a vékony deszkák készítése, ami az ülőbútorok formáját változatosabbá tette. Használatosak voltak a fa falburkolathoz épített lócák és a ládaülések. A ládákra kar-és háttámaszokat szereltek fel, bár ezek igen kényelmetlen ülőhelyek voltak.

A reneszánsz korában megváltozott a bútorok stílusa. Ebben az időben alakultak ki az ún. mobiliák, a szabadon áthelyezhető bútorok, melyek kárpitozására bőrt használtak.

 

A XVII.-XVIII. században az ülőbútorok kényelmesebbek, a felületük párnázottak, puhák lettek. Ekkor jöttek létre a ma ismert garnitúrák is. A székek alapformája ugyanolyan maradt, de megjelent a mai ülőgarnitúrák elődje, a pamlag.

A XX. Században az ipari formatervezésé és a tömeggyártásé lett főszerep. Változtak a formák, az anyagok és a technológia, de új bútortípusok nem alakultak ki.

Napjainkban az ülőbútorokkal - ülőgarnitúra, szék - szembeni elvárások, elsősorban a stabil szerkezet, a könnyű kezelhetőség, az egymáshoz és a térhez való illeszthetőség és a kényelem lettek.

 

A fotel, a pamlag, az ülőgarnitúra, a kanapé, mind a szék továbbfejlesztése, továbbgondolása, megnövelése, megsokszorosítása révén jöttek létre, és ma az egyik legmeghatározóbb berendezési tárgyai a lakásnak.

A Nemesfa webáruház bútorai között megtalálhatóak a különböző típusú és formájú székek és ülőbútorok, a bárszéktől, az étkező-, és munkaszékeken át a fotelig. Alapanyaguk fa, különböző színű és mintájú magas minőségű bőr vagy szövetkárpittal bevonva.

Címkék : bútor